Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1946
28 липня 2017

Членство в ЄС і НАТО: експерт назвав “домашню роботу” на 10 років

Зовнішні чинники, зокрема внутрішня криза в ЄС та відсутність консенсусу серед членів НАТО, є насамперед перешкодою для членства України в цих структурах.

Про це сказав Олексій Гарань - професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, - представляючи основні результати експертного опитування.

"Більшість експертів вважають, що нам краще зараз зосередитися саме на виконанні Угоди про асоціацію з ЄС і потім переходити до постановки питання щодо членства. Це реалістична позиція. Тобто ми зафіксували нашу мету. У нас є домашня робота. Вона розтягнеться десь років на 10. Потім будемо переходити на наступний етап. Може, ситуація тоді буде більш сприятлива. Бо перешкоди для членства України в ЄС експерти визначають як наші внутрішні, так і зовнішні - тобто це криза в самому ЄС і зростання впливу євроскептиків", - сказав Гарань.

Водночас він зазначив, що всі експерти відзначають ратифікацію Угоди про Асоціацію та безвізовий режим з Європейським Союзом як найбільші успіхи України на шляху євроінтеграції. А те, що за підсумками останнього саміту Україна-ЄС не було вироблено спільної заяви, більшість експертів вважають певним опором з боку окремих членів ЄС.

Щодо НАТО, сказав Гарань, то всі опитані експерти вважають, що треба прагнути до отримання Плану дій щодо членства в НАТО, але половина вважають, що не треба ставити питання зараз. В цьому контексті він нагадав, що Президент України на зустрічі з послами Ради НАТО сказав, що ми прагнемо почати діалог щодо подачі заявки на ПДЧ в 2020 році.

"Проведення референдуму щодо членства в НАТО. Більшість експертів вважають, що в короткостроковій перспективі його не треба проводити. Ми виходимо з того, що результати будуть позитивні, це фіксують усі наші опитування, але все одно регіональний розподіл буде. Тобто на Півдні і Сході можуть перемогти противники НАТО", - зазначив Гарань.

По-друге, він навів приклад Грузії, яка провела такий референдум у 2008 році, були результати абсолютно позитивні, але руху нема.

"Тобто можна провести референдум, посилити напругу - і що далі? Тому більшість експертів говорять про те, що треба проводити референдум лише тоді, коли буде реальна перспектива членства. А основні перешкоди для вступу в НАТО більшість експертів бачать не внутрішні, а зовнішні - це неготовність самих членів НАТО, відсутність консенсусу і зовнішня агресія Росії", - підкреслив Гарань.

Утім, резюмував він, на сьогодні потрібно максимально використовувати співпрацю з НАТО для того, щоб наближатися до стандартів альянсу і реформувати сектор безпеки.

Експертне опитування "Саміти "Україна-ЄС", "Україна-НАТО" - що далі?" було проведено Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва з 17 по 25 липня 2017 року серед експертів у сфері міжнародних відносин та профільних журналістів. Метою дослідження було дати оцінки успішності самітів та окреслити необхідні напрямки подальшої співпраці. Всього опитано 31 експерта.

Оригінал: УКРІНФОРМ

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024