Медіа
Перегляди: 1242
12 березня 2013

Чи можливі перевибори до Верховної Ради і кому це зараз вигідно? Про це розмова з експертами в студії програми "Сьогодні про головне" (ТВі)

Політики та експерти обговорюють рішення щодо адвоката Тимошенко й перспективи дострокових виборів

У студії програми "Сьогодні про головне" ведучі Ілона Довгань та Мустафа Найєм говорять з гостями на тему парламентської кризи. Експерти розглядають варіанти розвитку ситуації у ВР після рішення суду про позбавлення мандата народного депутата від "Батьківщини" Сергія Власенка.

Ситуація може схилитися до дострокових виборів. Чи можливі перевибори до Верховної Ради і кому це зараз вигідно?

Гості першої частини – Олексій Антипович, керівник соціологічної групи "Рейтинг", Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології, Тарас Березовець, політичний консультант, та Ірина Бекешкіна, директор фонду "Демократичні ініціативи" – пояснюють і коментують у прямому ефірі, які зараз політичні уподобання українців, наскільки змінилося електоральне поле порівняно з тим, яке було на останніх виборах, і що впливає на настрої людей.

У другій частині програми співрозмовниками Погребинського та Березовця стали народний депутат від "Батьківщини" Андрій Парубій та народний депутат від Партії регіонів Євген Балицький. Вони прогнозували подальший перебіг подій у Верховній Раді.

За даними групи "Рейтинг", сукупна підтримка опозиційних партій збільшилася на 6% (з 50 до 56%); нові парламентські партії УДАР і "Свобода" додали в підтримці, "Батьківщина", Партія регіонів і КПУ трішки втратили; Партія регіонів залишається одноосібним лідером симпатій Донбасу, Півдня, Сходу України; "Батьківщина" на Заході ділить прихильність зі "Свободою" й УДАРом, а в Центрі і на Півночі країни – з УДАРом.

Олексій Антипович: Я би не став говорити про падіння – це коливання

– Насправді по двох лідерах – партії "Батьківщина" та Партії регіонів – відбулися коливання. Я би, напевно, не став тут говорити про падіння – це коливання.

Стосовно партії УДАР, порівнюючи з 14%, які партія отримала в жовтні 2012 року, зараз, якщо перерозподілити невизначених, УДАР має 20% підтримки – це чітке зростання.

Зростання підтримки "Свободи" й УДАРу свідчить усе-таки, що радикалізм наростає, а це, відповідно, є реакцією на ситуацію в державі.

Соціологи фіксують настрої на сьогоднішній день, а завтра проти лідерів цих рейтингів, які ми маємо, включаться якась чорна технологія, піар і так далі.

На рейтингах може позначитися якась чорна технологія або піар

Ми розуміємо, що є певне напруження в політикумі, і даємо інформацію для поживи.

Чи за дослідженнями, які були проведені до виборів, чи за результатами виборів, які ми отримали, чи за нинішніми результатами, ми все одно маємо сукупну певну перевагу опозиційних політичних сил – в сумі, звичайно. У цьому випадку ми бачимо, що електоральне поле опозиційно налаштоване все-таки зросло після виборів.

Ірина Бекешкіна: Підтримка "Свободи" росте, бо вона сприймається як найбільш протестна партія

– Неочікувані відсотки "Свобода" здобула якраз за рахунок неспецифічного для себе електорату, який вирізняється однією дуже істотною відмінністю, – це такий радикально протестний електорат. … Населення вважає, що це найбільш така радикальна протестна партія.

Михайло Погребинський: У позачергових виборах ніхто не зацікавлений

– Вважаю, що не змінилася підтримка УДАРу – вона яка була, така й залишилася. Тому що порівнювати треба дослідження громадської думки з дослідженнями громадської думки, а не з результатами виборів.

Як не дивно, але зберігають рейтинги досить високі і в Партії регіонів, і в решти політичних сил, хоча загальна система недовіри до інститутів влади, до партій у людей зростає.

Щодо президентських виборів, усі дослідження стосовно вибору "за кого я буду голосувати?" мають відносну цінність, якщо немає в суспільстві настрою готовності до виборів. Тому я не дуже довіряю цим даним.

Соціологія має відносну цінність, коли суспільство не готове до виборів

Якщо дивитись на ці дані, можна думати, що, за таких даних, Партія регіонів не погодиться на вибори за змішаним законом і буде продавлювати закон за мажоритарною системою, де в опозиції взагалі шансів немає. Сподіваюсь, що все ж таки ситуація заспокоїться і парламент буде працювати, тому що насправді ніхто серйозно не зацікавлений у проведенні позачергових виборів.

Тарас Березовець: Ситуація з Власенком не матиме далекосяжних наслідків

– Переконаний, що не буде дострокових виборів. У цьому немає жодної логіки. З точки зору будь-якої влади, а тим більше – української, вибори, і навіть строкові – це дестабілізація. … Сьогодні дострокові вибори на порядку денному не стоять, але можливо таке, що ситуація з Власенком – як один з елементів, окрім інших – змусить опозицію і надалі блокувати парламент.

Сьогоднішня ситуація зі Сергієм Власенком буде мати дуже далекосяжні наслідки й у зовнішньополітичному, й у внутрішньополітичному контексті.

Андрій Парубій: Опозиція робитиме рішучі кроки

– Цей прецедент є ширшим, аніж просто з депутатом Власенком. Це фактично прецедент, коли будь-кого з депутатів – причому це питання стосується не тільки опозиції, а будь-кого з депутатів – за вказівкою з Адміністрації президента можуть позбавити депутатського мандата. Впевнений, що воно і спрямоване не тільки проти опозиції, а для того, щоб зробити більш стрункими свої ряди: якщо ти будеш нечемним, якщо не будеш слухатись – ти втратиш мандат.

Це спосіб застрашування людей з опозиції. Чому обирають власне Сергія Власенка? Тому що це захисник Юлії Тимошенко, це людина, яка активно виступає проти Януковича і проти його команди. Це демонстративний спосіб залякування: хто буде активнішим, проти того і може повторитися подібна ситуація.

Чому обирають власне Сергія Власенка? Тому що це захисник Юлії Тимошенко, це людина, яка активно виступає проти Януковича

Сьогодні було прийнято рішення без будь-яких законних підстав. До речі, воно буде мати дуже серйозний аспект і зовнішньополітичний.

…Ідеться не тільки про Власенка, не тільки про один мандат, а йдеться про зупинку євроінтеграції України, йдеться про знищення парламентаризму. Це означає, що ми будемо вимагати рішучих дій від опозиції… Опозиція буде робити рішучі кроки, щоб того, що відбувається в державі, зокрема і з Власенком, не допустити, щоб цю ситуацію було змінено.

Євген Балицький: Ми не повинні нікому нічого доказувати і виправдовуватися

– Тим, що ми приймаємо рішення, посилаємося на всі законодавчі акти і сьогодні позбавили депутатських повноважень людину згідно зі законом, згідно з Конституцією України, ми показуємо і підтверджуємо верховенство права в нашій країні.

(Про сумнівне засідання Регламентного комітету, де зібрали підписи проти Власенка) Ми не повинні нікому нічого доказувати і виправдовуватися.

Як говорили в Радянському Союзі, хто не хоче працювати, той шукає причину, а хто хоче працювати, той шукає спосіб. У цьому випадку я вже неодноразово говорив про опозицію…

Я знаю, що рано чи пізно ви будете при владі, а ми – в опозиції. Це нормальний перебіг життя, нормальний демократичний перебіг життя, якщо ми не хочемо назад туди, де було сумно – в тоталітаризм.

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024