Андрій Сухарина

політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1758
22 серпня 2017

Боротьба з антикорупціонерами: новий виток

16 серпня прокуратура Києва вручила повідомлення про підозру в «умисному завданні  тілесних ушкоджень середньої тяжкості», що передбачає до 3 років в’язниці, керівникові неурядової організації «Центр протидії корупції» та відомому громадському діячу Віталієві Шабуніну. Цього ж дня рішенням судового засідання його зобов’язали упродовж двох місяців повідомляти слідчих, прокурора та суд про зміну місця проживання та роботи. Нагадаємо, що 8 липня цього року відбувся конфлікт між Шабуніним і блогером Всеволодом Філімоненком, який представляє себе журналістом. Після численних провокацій з боку Філімоненка Шабунін ударив його по обличчю.

Епізод із врученням підозри Шабуніну більше нагадує політично вмотивоване переслідування опозиційного громадського діяча, ніж установлення справедливості. На це вказують і ймовірна фальсифікація медичного висновку потерпілого, і невиправдане обрання кримінальної статті, що загрожує Шабуніну ув’язненням. Крім того, існують обґрунтовані підозри, що сам потерпілий виконував завдання Служби безпеки України, переслідуючи громадського діяча. Зрештою, куди серйозніші випадки нападів на журналістів, наприклад розслідувачів програми «Наші гроші», з боку представників органів влади, лишаються без будь-якої реакції правоохоронних органів.

У той час, як неможливо напевне стверджувати про причетність до справи Шабуніна перших осіб держави, відсутність будь-якої реакції на неї з боку президента схиляє до висновків, що висунення підозри цілком відповідає його інтересам. Завдань у цієї акції може бути кілька. По-перше, дискредитувати одного з ключових антикорупціонерів країни, який своїми діями, зокрема щодо запровадження електронного декларування, регулярно йде наперекір інтересам правлячих еліт. По-друге, імовірно, що таким чином представники влади намагаються перешкодити Шабуніну балотуватися до парламенту на наступних виборах, нав’язавши йому кримінальну судимість.

Епізод з початком кримінального процесу проти Шабуніна також можна розглядати в контексті посилення тиску на антикорупціонерів та окремих опозиційних політиків. До цього переліку можна віднести зміни до закону про електронне декларування, які є загрозою для ефективної роботи всіх громадських організацій, які прямо чи опосередковано займаються протидією корупції. У цьому полі можна розглядати і позбавлення громадянства Міхеїла Саакашвілі, кримінальні провадження проти колишніх заступників генерального прокурора Віталія Каська та Давіда Сакварелідзе, обшуки у помешканні екс-глави Одеської митниці Юлії Марушевської, переслідування  київських медійників програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» та розслідувачів рівненської обласної правозахисної громадської організації «Агентство журналістських розслідувань».

Така ситуація негативно впливає не тільки на напружену соціально-політичну атмосферу всередині країни, але й на сприйняття України на Заході. Водночас існують побоювання, що тиск влади на неурядовий сектор посилюватиметься, оскільки ця тенденція спостерігається вже впродовж тривалого часу. Наразі важко судити, чим завершиться кримінальне переслідування Шабуніна, однак цей процес є черговим тривожним дзвіночком щодо ескалації відносин влади та громадського суспільства.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи зміниться робота РНБО за нового секретаря Литвиненка та чому звільнили Данілова – відповідають експерти

Олексій Гарань і Володимир Фесенко розповіли, що очікувати від нового секретаря РНБО Олександра Литвиненка, чому звільнили Данілова та чи зм...
29 березня 2024

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024