Медицина і освіта – це ті галузі в Україні, де є найбільш усталеною практика давання хабарів. Про таке повідомила директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, на прес-конференції, передає "Укрінформ".

"Значною мірою недооцінено значення пересічного українця в тому, що корупція залишається у нас такою розповсюдженою, причому розповсюджена вона там, де діють не високі чиновники, а населення. Це, насамперед, медицина, де майже 60% відзначили, що їм доводилося давати якісь хабарі. Це освіта, особливо середня, де майже половина населення мала досвід корупційних практик", - зазначила Ірина Бекешкіна.

Водночас, експерт зауважила, що у вищій освіті відбулися певні позитивні зміни, там фіксують зменшення корупційних практик на 5%, однак рівень корупції і досі високий. "З 30% вона зменшилася до 25%. Але це значить, що у кожного четвертого, не будемо говорити, що повністю куплений диплом, але там явні "нелади" з рівнем освіти", - підкреслила соціолог.

Крім того, Бекешкіна розповіла, що тільки 15% студентів вказали, що хабарі з них вимагали. Натомість, 2/3 тих, хто хабарі давав, чесно відзначили, що ініціатива йшла від них, тому що простіше заплатити хабар, ніж вивчити.

"Тобто не можна скидати з рахунку ініціативні хабарі - коли люди вважають, що це просто нормальний спосіб вирішення проблем. Половина дорослого населення України допускає власну залученість до корупційних дій в тому разі, коли їм це вигідно. І значно менше - 37% - декларують повну неприйнятність для себе корупційних практик. При цьому цікаво, що чим молодший респондент, тим більше він допускає прийнятність для себе вирішувати проблеми таким шляхом", - заявила соціолог.

Окремо вона поінформувала про те, що нині почастішали випадки вимагання хабарів для отримання кредиту, позики в державній установі. Серед тих, хто звертався, відзначено зростання з 7% до 21%. Зросли корупційні практики в приватизації, володінні та користуванні землею, оформленні землі у власність, при зверненні до судової системи і державних нотаріусів.

5 канал