Медіа
Перегляди: 1340
31 грудня 2011

2012 рік буде надзвичайно важким з точки зору ведення міжнародної діяльності

У 2012 рік Україна входить в значно складнішому міжнародному становищі, ніж вона входила в 2011 рік. Таку думку, коментуючи експертне опитування «Демініціатив», присвячене підбиттю підсумків року, висловив під час прес-конференції науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко.
«Якщо рік тому Україна була країною з доволі нейтральним міжнародним іміджем і всі двері для неї були відчинені, то, на сьогодні ми вже говоримо про м’яку міжнародну ізоляцію або про першу фазу міжнародної ізоляції, яка поки що не передбачає якихось жорстких санкції, але, поза тим, передбачає суттєві труднощі для будь-якої організації, міжнародної діяльності України насамперед на західному векторі», – відзначив Олександр Сушко.
На думку експерта, труднощі виникають не лише у взаєминах із країнами Європейського Союзу, а й з усім  демократичним світом загалом.
«Труднощі у питаннях демократії дуже відчутно позначилися на міжнародному іміджі України, а отже, і на здатності українського уряду проводити збалансовану цілісну зовнішню політику, – пояснив експерт. – Те, що ми спостерігали впродовж року у відносинах з Європейським Союзом – лише прояв, верхня видима частина проблем. На сьогодні керівництво України власноруч створило умови для тієї м’якої міжнародної ізоляції, яка вже має місце і, на жаль, може були поглиблена у майбутньому», – констатував Олександр Сушко.
Він звернув увагу, що на відміну від 2003–2004 років, коли в подібну ситуацію потрапив президент Кучма з «кольчужним» скандалом, де звинувачення взагалі не підтвердились, але дуже суттєво вдарили по міжнародному іміджу України, всі нинішні проблеми власноруч сконструйовані українською владою.
«Жодного випадкового моменту чи  питань, які можна було б пояснити незалежними від влади обставинами на сьогодні не існує, – заявив експерт. – Більше того, під час створення всіх цих проблем існувала можливість виправлення ситуації. Практично на кожному етапі створення цих проблем для України існувала можливість м’якого виходу і збереження обличчя. Однак цими можливостями було знехтувано. Як результат, ми маємо очевидну кризу у відносинах з Європейським Союзом, яка виявилась у тому, що з одного боку, було завершено переговорний процес щодо договору про асоціацію (це п’ятирічна робота), з іншого – незрозуміло, що тепер з цим договором робити, тому що запустити процес набуття чинності за теперішніх політичних умов майже неможливо». Олександр Сушко стверджує, що за проблемами, створеними руками української влади, простежується низка помилок. Це і погане прогнозування, і недооцінка реальних мотивацій Європейського Союзу, і наївність, можливо, некомпетентність певних осіб, які близькі до президента. І цілком можливо, що у владі є особи, які не зацікавлені у створенні глибоких і всеосяжних відносин з Європейським Союзом, переконаний експерт.
Наступний 2012 рік буде надзвичайно важким з точки зору ведення міжнародної діяльності внаслідок критичного звуження простору для зовнішньополітичного маневру, вважає пан Сушко.
Він пояснив, що Україна послабила свої позиції в усіх переговорних процесах на західному векторі. Тим самим "створила надзвичайно комфортні умови російській стороні для того, щоб досягти їхніх цілей, які неодноразово декларувались стосовно Євраазійського, Митного союзу і стосовно газотранспортної системи", - підсумував експерт.
 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024